Upplev nya smaker med vinprovning i Stockholm

En vinprovning är en trevlig kväll fylld av smaker och nya intryck. I Stockholm arrangeras vinprovningar flera gånger i månaden och kan vara en trevlig present att ge bort, antingen till sig själv eller någon annan. Vinets värld engagerar många samlare och entusiaster runt om i världen. Det finns alltid nya smaker och saker att uppleva. Tillsammans med passionerade experter dyker man in i vinets värld och kanske blir det också startskottet för ett livslångt intresse. Kvällen kan utgå ifrån ett visst tema. Detta kan handla om viner från samma land med olika druvor eller samma druva med från olika länder. Man kan också utgå ifrån vin och mat i smakfulla kombinationer. Vill du ha mer information om vinprovningar och viner i allmänhet så besök: https://www.trekronorvin.se/

Vinlandet Italien och dess klassificering

Italien är ett av världens största vindproducerande land. Landet har en historia om vin som sträcker sig över 2000 år tillbaka. Deras klassificering av viner är uppdelad i framförallt fyra steg.

  • VdT, Vino di Tavola, omfattar bordsvin och endast Italien får anges som ursprung på etiketten.
  • IGT, Indicazione Geografiche Tipica, betecknar att vinet härstammar från ett godkänt område. Både år och druva får finnas på etiketten, däremot inte ett mer specifikt område såsom en vingård.
  • DOC, Denominazione de Origine Controllata, specificerar region, druva, skördeuttag, regler och akoholhalt. För att uppnå DOC-status måste vinerna har producerats i minst 5 år.
  • DOCG, Denominazione de Origine Controllata i Garantita. Tillsammans med alla DOC-kriterier ska vinet även vara buteljerat i regionen och ha genomgått en smakkontroll. Dessa viner ska även ha ett testnummer.  Vinet måste ha varit ett DOC-vin i minst 5 år för att det ska uppnå DOCG-status.

Italien är uppdelat i 20 regioner där Piemonte, Veneto och Toscana tillhör de mest kända. I Piemonte finns det flest antal DOCG-klassade områden. Druvorna här mognar långsamt på grund av det svalare klimatet. Bland de vanligaste druvorna återfinns Nebbiolo, Barbera, Gavi och Moscato. I Veneto är istället Corvina och Garganega vanliga druvor och viner från detta område brukar beskrivas som fruktiga. Ett känt vin från regionen är Amarone. Dessa produceras delvis, och ibland helt, på torkade druvor och får inte understiga 14% i alkoholhalt. I Toscana finns det runt 8 DOCG-distrikter och runt ett 30-tal DOC-viner. Sangiovese är den dominerande druvan i kvalitetsviner här.

Italien har många bra naturliga förutsättningar i form av solsken, sluttningar, tempererat klimat som bidrar till en stor variation av vinkaraktärer. Det har också skett flera tekniska framsteg de senaste åren som ökat kvalitÈn hos de italienska vinerna. Tillsammans med det italienska köket är dessa viner en härlig smakupplevelse.