Gardera dig rätt – slipp inbrottet!

Skräckscenariot – du kommer hem från semestern och inser genast att något inte ligger rätt till. Kanske du lägger märke till vissa märken på dörren eller golvet som inte fanns där förut. Kanske dörren står olåst. Du öppnar försiktigt – och upptäcker med en sjunkande känsla i maggropen att ditt hus har blivit tömt på dina mest värdefulla ägodelar. Den dyra tavlan ni fick som gåva, farmors antika syskrin som du fått ärva, dina vigselringar och andra smycken, till och med familjealbumet med alla de gamla oersättliga korten – allt har strukit med. Tjuvarna har endast lämnat gardinerna i fönstret och ett par möbler som var för tunga att bära med sig. Hjälplös står du där och tittar på resterna av det som var ditt fina hem.

Ingen vill uppleva en sådan situation, och ändå är inbrott en av de vanligaste typerna av brott som finns. Skulle du kunna göra något för att skydda dig, eller är du tvungen att leva med rädslan att du när som helst kan komma hem till ett tomt hus?

Tänk som tjuven

För att kunna ta rätt åtgärder och skydda både dig och din familj från en dylik tråkighet, gör du rätt i att sätta dig in i hur tjuven tänker. På så sätt vet du vad du kan göra för att få hen att tänka om. Det är bra att veta att:

  1. Tjuven vill inte bli fast. Därför undviker hen helst de svåraste platserna.
  2. Ordentlig utomhusbelysning och säkerhetsmärkta dörrar och fönster gör att tjuven hellre går vidare till nästa hus.
  3. Är tjuven osäker på om någon är hemma, är det inte troligt att hen försöker bryta sig in.

Vikten av en dörr

Visst – den finns där för att låta den rätte komma in, och hålla alla andra ute. Tjuven kommer därför troligtvis inte att ta sig in genom dörren. Varför ska du då skaffa ordentliga säkerhetsdörrar? Jo, det är genom dörren som hen bär ut stöldgodset. Se därför till att din dörr är solid och kraftig, och har ett ordentligt lås som är bekvämt när du är hemma men inte går att öppna utan nyckel från insidan när du är borta. Om du dessutom överväger möjligheten att installera ett larm, kommer tjuven att tänka om när hen i sin tur överväger att bryta sig in hos dig.

Estetik

Även om det är bra med en säkerhetsdörr är det inte alltid roligt att ha tunga metalldörrar till hemmet. Faktum är att många har denna bild av säkra dörrar vilket inte stämmer. Nu finns det en hel del utmärkta säkerhetsdörrar som har både träutseende, spegelfasning osv. Det är fullt genomförbart att köra säkerhet och estetik!