Cykelhjälmen – cyklistens bästa vän

Cykelhjälmen är till för att skydda det viktigaste du har. Att bära en godkänd hjälm med rätt passform kan många gånger vara skillnaden mellan att överleva en trafikolycka och att inte göra det. I Sverige är det krav på att barn och ungdomar under 15 år bär hjälm när de cyklar. Även om du som vuxen inte omfattas av detta hjälmtvång, rekommenderar experter att du ändå bär cykelhjälm när du ger dig ut på vägarna.

De ledande tillverkarna av cykelhjälmar i världen måste anpassa sina hjälmar för att uppfylla de krav som ställs på cykelhjälmar i Sverige och EU. Detta gäller för alla modeller som hjälmtillverkarna har tänkt att släppa på den svenska marknaden. Här går vi igenom några saker du bör tänka på när du är i färd med att köpa en ny cykelhjälm:

  • Det är viktigt att en cykelhjälm har tillräcklig ventilation för att du ska hålla skallen sval även under de varmaste sommardagarna. En hjälm som har tillräckligt många och stora ventilationshål kyler ner din hjässa med luft, vilket förhindrar att den överhettas.
  • En fördel som hjälmar framtagna specifikt för racercyklister har gentemot andra cykelhjälmar är att de väger mindre, tack vare tunnare remmar och ett lättare skal. De lättaste cykelhjälmarna kan väga mindre än 200 gram, och ju lättare en hjälm är desto högre är ofta dess prislapp.
  • Säkerhet. De cykelhjälmar som säljs på den svenska marknaden uppfyller några av de hårdaste kraven i världen. Det går dock att öka säkerheten genom att välja rätt hjälm. En cykelhjälm utrustad med tekniken MIPS är ett sådant exempel. MIPS-utrustade hjälmar minskar den rotationskraft som är skadlig för hjärnan och ofta uppstår vid olyckor i trafiken.
  • Det är viktigt att du köper en hjälm med en bra passform. Formen på skalet är en av de viktigaste faktorerna för passformen, eftersom hjälmen ofta kan justeras med hjälp av remma för att förbättra passformen.
  • På senare år har utvecklingen kring aerodynamik gått framåt, vilket har gjort att hjälmarna har blivit mer aerodynamiska. Om du är ute efter hastighet bör du investera i en hjälm med aerodynamiska funktioner. Dessa hjälmar är generellt sett mindre ventilerade.