Aminosyror bygger muskler och styrka

Aminosyror bygger muskler och styrka

Aminosyror är kroppens byggstenar. De utgör även en energikälla på samma sätt som till exempel kolhydrater och fetter. Aminosyror innehåller till skillnad från fetter och kolhydrater kväve, vilket gör att aminosyrorna kan bilda vävnader, muskler, organ, hår och hud. Aminosyror styr även flera av kroppens metaboliska processer och är nödvändiga för att kroppen ska hålla sig frisk.

Aminosyrorna är dock mest kända för sin roll i uppbyggnaden av muskelmassa och styrka. Genom att ta aminosyror som kosttillskott kan du förbättra dina träningsresultat. Det finns flera olika aminosyror som har dessa egenskaper men i synnerhet dessa:

  • BCAA (de grenade aminosyrorna leucin- isoleucin och valin). Dessa är värdefulla byggstenar för muskeltillväxt och reparation av skadad muskelvävnad.
  • Arginin – den aminosyra som ökar blodflödet och gör att du upplever en “pump”.
  • Karnitin, som ökar fettförbränningen och påskyndar återhämtningen.

Öka och bibehåll muskelmassa med aminosyror

Genom olika träningsformer kan du som tränar uppnå hypertrofi, vilket innebär att dina muskler växer sig större. Musklerna ökar i storlek genom att de celler som utgör muskelvävnaden ökar i storlek. En annan effekt som kan åstadkommas genom träningen är hyperplasi, vilket innebär att antalet celler eller fibrer ökar. Om din kropp svarar på träningen med hyperplasi bygger den helt nya muskelfibrer, vilka även kan öka i storlek i ett senare skede.

Idag har du tillgång till ett stort utbud av kosttillskott som kan ge dig en snabbare och mer effektiv muskeltillväxt samt förhindra att musklerna krymper till följd av dålig kost eller överträning. Aminosyror är särskilt effektiva när det gäller att reparera och bygga muskelvävnad, eftersom de i huvudsak består av proteiner. Flera naturliga ämnen spelar en viktig roll när du ska bygga och bibehålla muskelmassa samt uthållighet. Därför  bör du säkerställa att du äter en balanserad kost.

Om du får en brist på viktiga näringsämnen kommer kroppen svara med att bryta ner muskelvävnad och använda denna för att reparera den muskelvävnad du skadar i samband med träningen. Detta leder till en oönskad förlust av muskelmassa. För att främja proteinsyntesen och förhindra att muskelvävnad bryts ner och används som energi bör du ta aminosyror som kosttillskott.