Så hittar du en riktigt bra raktvål

Redan omkring år 3 000 f.Kr. upptäcktes raktvålen för första gången. Den moderna mannen existerade inte vid den här tiden, men detta fynd skulle komma att förändra mäns liv för alltid! Du kanske frågar dig vilket syfte en raktvål har? Den mjukar upp ansiktshåret, förbereder hårsäckarna för rakning och skyddar din känsliga hy från den vassa rakkniven.

Våra förfäder kände till behovet av en bra raktvål, och under årtusendena har inte tvålens funktion förändrats överhuvudtaget. Men varför lider många män fortfarande av samma problem ungefär 5 000 år senare? Svaret på denna fråga känner vi dessvärre inte till, men som tur är kan de problem som är relaterade till rakning enkelt lösas med rätt verktyg: en bra raktvål.

Idag kan vi välja mellan såväl raktvålar som rakkrämer, så hur vet man vilken man ska välja? Och varför behöver man överhuvudtaget en raktvål eller rakkräm?

Entusiaster föredrar raktvål framför rakkräm

Under 1940-talet kom aerosolflaskor med raklödder ut på marknaden. Vår åsikt är att de borde ha dött ut där och då. Många män inser tyvärr inte att raklödder på flaska innehåller en massa kemikalier och ingredienser som är allt annat än milda mot huden och dessutom inte mjukar upp hårstråna lika effektivt som en raktvål.

Alla män som är entusiaster av den traditionella rakningen kommer hävda att en puck raktvål är det du ska välja. Att blöda ner tvålen är nämligen en del av ritualen och traditioner är till för att bevaras. Oavsett om du väljer en halvhård eller hård raktvål, kommer du få nöjet att använda din rakborste på tvålen. Halvhårda tvålar är som namnet antyder lite mjukare, vilket innebär att de inte behöver blötläggas lika länge, medan riktigt hårda tvålar tar längre att löddra. En hårdare raktvål har dock en längre livslängd, vilket gör dem lite dyrare.

Det finns framför allt tre ingredienser som en bra raktvål kan innehålla: talg, olja och glycerin. Vissa män föredrar dock av olika skäl att inte applicera djurfett i ansiktet. Som tur är tillverkas vissa moderna raktvålar av naturliga oljor såsom palmolja, kokosnötsolja, olivolja och liknande. Oavsett vilken raktvål du väljer kan du raka dig med stil.

Vill du prova på traditionell rakning finns shavetteset som innehåller både rakkniv och raktvå och allt som du behöver.