Olika typer av mountainbike

Olika typer av mountainbike

Om du funderar på att skaffa dig en mountainbike måste du först bestämma dig för vilken typ. Det finns så många olika typer av just mountainbike. I texten kommer vi att försöka reda ut skillnaden mellan några av de olika typerna mountainbike. Cykeln kan användas i vardagsbruk men är mest för fritid. Mountainbike handlar om att kunna ta sig fram så smidigt som möjligt på två hjul. Till skillnad från en vanlig cykel som är klumpig kan man göra otroliga saker med en mountainbike. Smidigheten kommer bland annat från att de är mindre och lägre. 

Mountainbike helstela eller heldämpade

När du väljer din mountainbike måste du tänka på vad du vill ha den till. Efter det kan du välja om du vill ha din mountainbike exempelvis helstel eller heldämpad. Det har att göra med dämpningen i hjulen på din mountainbike. Beroende på om du ska ha din mountainbike till att göra tricks eller köra i terräng behövs olika dämpningar. En heldämpad mountainbike är lämpad för terräng, att cykla runt i skogen. En heldämpad mountainbike är bättre för om du vill hålla på me tricks. Se dock till att inte göra allt för höga hopp och förlita dig på dämpning. Det skadar både dig och cykeln.

Mountainbike med hardtail

En annan typ av dämpning som finns är mountainbike med hardtail. Alla mountainbike med hardtail har dämpning fram med inte bak. Det kan man förstå på den engleska benämningen. Hard som betyder hård och tail som betyder svans indikerar att det inte finns dämpning bad. Detta gör din mountainbike lite mindre lämpad för terräng men det går fortfarande om du skulle vilja. Se då till att försöka landa på framhjulet av din mountainbike. Hardtailade mountainbike passar bättre för att göra trick. Beroende på vilken stil man har kan man välja hardtail eller softtail. 

Mountainbike med softtail

En mountainbike som har softtail är precis tvärt emot en hardtail. Även här kan vi ta hjälp av engelskan för att förstå vad det betyder. Soft betyder mjuk och tail betyder som sagt svans. Detta innebär att en softtail är en mountainbike med dämpning bak. Mountainbike med softtail är precis som hardtail mer för tricking. Man kan också använda softtail till vardags men måste komma ihåg att det inte finns någon dämpning fram. Om man ska cykla upp för en trottoar med en mountainbike måste man tänka efter. Om man inte hoppar upp med framhjulet med sin softtail kan det göra riktigt ont på sin mountainbike.