Kinesisk underhållningsform

Berg-och-dalbanan som kallas livet kan stundtals vara långtråkigt och dess milstolpar brukar handla om stora förändringar på kort tid. Vid närmare eftertanke börjar och slutar livet på mindre än en dag. Kanske är det också detta som är tjusningen med spel om pengar? Möjligheten att själv skapa spänning och förhoppningsvis förändring i sitt liv på kort tid. Ett enkelt, strategilöst och slumpbaserat spel presenteras i Keno. För en relativt liten insats i både pengar och engagemang kan den tursamme spelaren omvandla några tiotals kronor till sjusiffriga belopp. Låter detta nytt och kanske för bra för att vara sant? Då är det dags att släppa fantasin lös och testa lyckan i spelet Keno.

Kinesiskt lotteri

Keno sägs ha uppfunnits av en krigsherre i Kina för över 2 000 år sedan som ett medel för att samla in nödvändigt kapital. Det ryktas till och med att detta kapital delvis kom att finansiera bygg och underhåll av den kinesiska muren. Under 1800-talet spred sig spelet till Amerika där det blev oerhört populärt, fick sitt nutida namn Keno samt var känt som ett ”kinesiskt lotteri”. Liksom andra spel har blivit bannlysta genom historien kunde Keno stundvis spelas förklätt, till exempel i form av hästkapplöpning. I Sverige har spelet funnits tillgängligt sedan 1990-talet. Den moderna tekniken har inneburit nya möjligheter för spelmarknaden och Keno kan i dagsläget spelas direkt världen över av de personer som har en surfplatta, smart mobil eller dator uppkopplad till internet.

Alla kan vinna

Keno har onekligen en imponerande historia. En trolig nyckel till spelets framgångar och kvarlevnad efter 2 000 år är den oerhört enkla spelidén. Det enda du behöver göra som spelare är att välja ut ett antal nummer. Hur många nummer du satsar på beror dels på var du spelar och dels på egen smak. Om dina nummer sedan dras vinner du. Storleken på en eventuell vinst påverkas av hur många nummer du satsat på och du kan vinna även om inte alla dina nummer dras. Spelet avgörs av slumpen och ställer inga krav på strategier eller tidigare erfarenheter.