Detta talar för och emot elcyklar

Detta talar för och emot elcyklar

Debatten kring huruvida elcyklarna fyller sitt syfte eller ej fortsätter, men det är viktigt att man tar in bägge sidors argument. Vi börjar med fördelarna med elcyklar:

  • Användandet av pedaler. Till skillnad mot vad många människor tror, är en elcykel inte en moped eller en motorcykel som du hoppar på och ger dig iväg på. Du behöver fortfarande trampa på pedalerna men inte med samma ansträngning som på en vanlig cykel. Att trampa ger i slutändan bra träning för kroppen, vilket gör att en person som cyklar på en elcykel inte bör klassas som lat.
  • Cykling i uppförsbacke. När motorn assisterar din trampning är elcykeln utmärkt för att ta sig uppför uppförsbackar. Du kan därför ge dig på brantare backar än vad som vore möjligt på en vanlig cykel.
  • Ökad effektivitet. Med hjälp av en elcykel kan du ta dig uppför uppförsbackarna snabbare och cykla längre sträckor, vilket gör din träning mer tidseffektiv. Om du gärna vill träna på att cykla i nedförsbacke, kan elcykeln snabbare ta dig uppför backen så du kan få mer träning utförd på samma eller kortare tid.
  • Mindre utmattning. Att ha en elmotor på cykeln gör att du kan ge dig iväg på längre cykelturer och upptäcka fler spår, trampa mer och vistas en längre tid utomhus. Det gör att du kan cykla längre utan att bli lika utmattad.

Nackdelar med elcyklar

För alla argument som talar för elcyklar finns det också argument som talar emot dem. Här är några av de tyngre argumenten mot elcyklar:

  • Ökad vikt. Att lägga till mer vikt på cykeln är motsatsen till vad man vill egentligen vill göra. De ytterligare elektriska komponenterna på en elcykel, samt ett batteri som ofta väger några kilon, ger en tyngre cykel som kan vara lite svårare att styra i skarpa kurvor. Den ökade vikten gör också cykeln mer otymplig att bära och transportera.
  • Kostnad. Den extra utrustning som sitter på en elcykel gör att den kostar lite mer än en jämförbar vanlig cykel. Elcyklar kostar ofta femsiffriga belopp och en mountainbike med elassistans kan kräva en ganska stor budget.