Att göra efter oskyddat samlag

Att göra efter oskyddat samlag

De potentiella konsekvenserna som ett oskyddat samlag kan innebära är väl kända. Vanligt är troligen att oskyddat samlag idkas trots att de som gör det är väl medvetna om vad som kan följa. Hit hör till exempel könssjukdomar som klamydia, urinvägsinfektion eller oönskad graviditet. För att minska risken att råka ut för något man inte önskar finns det en del saker man kan och bör göra. Till exempel:

Gör ett hemmatest

Det är givetvis inte bara för klamydia som ett hemmatest kan tas, men det är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna som förekommer i landet. Att göra ett klamydiatest online är enkelt – du beställer ett hemmatest till brevlådan (normalt förpackad i ett diskret kuvert) med enkla instruktioner. 

Viss debatt finns givetvis kring effektiviteten och pålitligheten hos hemmatester, men de flesta är överens om att ett klamydiatest online är säkert, eftersom det är samma testmetod som används. När du har skickat in ditt hemmatest ges du resultat efter ungefär en vecka. 

Om du märker några symptom

Om du märker av några konstiga symptom bör du genast testa dig. Många könssjukdomar är asymtomatiska (däribland klamydia, som nämnt ovan). Det är därför bra att göra ett hemmatest även om man inte märker av något symptom – men om någonting känns annorlunda, bör man ta det på allvar och testa sig för fler sjukdomar. Ett klamydiatest online är ett bra steg på vägen, men kanske bör du överväga att också testa dig för fler sjukdomar.

Behövs ett dagenefter-piller?

Om du som är kvinna använder p-piller, och har tagit dem enligt anvisning, är risken minimal att en oönskad graviditet ska ske efter ett samlag. Om du däremot inte gör det, kan det vara bra att överväga ett dagenefter-piller. Tänk på att samråda med en läkare eller annan vårdpersonal innan du använder det. Du bör få det bekräftat att det är säkert och lämpligt för dig att använda. 

Undvik urinvägsinfektion

Att få urinvägsinfektion är inte ovanligt, men det är relativt enkelt att minska risken för att man ska utveckla det. Gå bara på toaletten så snart som möjligt – en mycket stor del av infektionerna uppstår inom ett dygn efter samlag. Genom att gå på toaletten minskar man risken avsevärt, eftersom bakterier då spolas ut från urinröret.