Olika larmtyper

Olika larmtyper

Vill du göra ditt boende säkert och funderar på att skaffa larm?  Bra tänkt! Att skaffa larm tar inte bort risken helt att fastigheten blir utsatt för inbrott, men chanserna minskar rejält att det händer. I den här texten berättar vi mer om olika typer av larm.

Larmet och dess komponenter

Det finns olika typer av larm utifrån dina behov, husets förutsättningar och din ekonomi. Allt från att bygga ditt eget larmsystem till att ansluta dig till säkerhetsföretag och larmcentral. Larmsystem kan vara trådlösa eller kabelbaserade. Hjärtat i systemet är centralenheten. Det är hit alla givare, detektorer och annat kopplas. Det finns flera olika komponenter du kan koppla till dit larm. De två vanligaste komponenterna är magnetkontakter och rörelsedetektorer. En magnetkontakt monteras på en dörr eller ett fönster och slår larm om dess båda halvor avlägsnar sig från varandra genom att dörren eller fönstret öppnas. Rörelsedetektorer placeras på strategiska ställen i huset och reagerar på rörelser med hjälp av infrarött ljus. Det finns även detektorer som ska klara att mindre husdjur är i huset när larmet är påslaget. Utöver detta finns det annan kringutrustning som rök-, vatten- och glaskrossdetektorer.

Olika sätt att larma

Normalt slår du på ett larm via en knappsats när du lämnar huset. För ökad säkerhet kan denna vara separerad från centralenheten. Det finns även varianter där du kan fjärrstyra larmet via fjärrkontroll, telefon eller mobil. Vissa larmpaket kan styras av en timer och man kan till exempel ha undervåningen larmad medan man sover på övervåningen.

Om larmet skulle utlösas kan olika åtgärder vidtas. De allra enklaste larmen drar igång en siren som, förhoppningsvis, skrämmer bort tjuven och gör grannarna uppmärksamma på att något händer. Larm med inbyggd larmuppringare ringer upp ett eller flera förinställda telefonnummer och spelar upp ett meddelande. För de larmpaket som olika säkerhetsföretag erbjuder går larmet till företagets larmcentral, som ringer och kan skicka ut väktare om inte larmet återkallas. Möjlighet till kontakt- eller trygghetslarm, alltså att ett larm skickas till företagets larmcentral när du trycker på en särskild knapp, kan också finnas. Det kan även gå att ansluta fristående larmsystem till olika vaktbolag.

Att tänka på när du väljer larm är att vissa försäkringsbolag erbjuder reducering av självrisken eller liknande om larmet är godkänt av bolaget och monterat av en godkänd installatör. Många säkerhetsbolag erbjuder även paket, där larmet, komponenterna, en installation och abonnemang hos larmcentralen ingår. Ett sådant paket kan kosta några hundralappar extra men ger dig, din familj och ditt boende säkerheten och tryggheten.