Är det värt att köpa billig skärmkopia vid skärmbyte på iPhone?

Om skärmen har spruckit på din iPhone kan den bytas ut mot en ”billig kopia” eller ett originalskydd från Apple. Pris, kvalité och garanti skiljer åt mellan de två alternativen. Vad väljer du när det är dags för skärmbyte?

Skärmbyte med original från iPhone

Det dyraste alternativet men även det som är mest säkert. Vänd dig till en auktoriserad återförsäljare av iPhone för att få detta skärmbyte genomfört. Det finns även ett par icke-auktoriserade återförsäljare som ändå har märket men det är snarare undantag än regel.
Dessa reservdelar kommer direkt från Apple och innebär perfekt bildskärpa och kalibrering mot mjukvaran. För dig som vill ha det allra bästa.

Hög kvalité på vissa kopior

När skärmbyte sker med originaldelar kan kunden vara säker på en hög kvalité. När skärmbyte sker med billigare kopior är det svårare att avgöra vilken kvalité som erbjuds. Det finns kopior med mycket hög kvalité och där det är svårt att se någon större skillnad. Men det finns även kopior som innebär en tydlig försämring i bildkvalité.
Vill du hålla nere priset bör skärmbytet ske med en kopia. Men hör med återförsäljarna vad som skiljer skärmarna åt och om du ska förvänta dig en sämre användarupplevelse.

Skydda skärmen – Tre tips

• Skärmskydd av härdat glas
Med härdat glas skyddas skärmen mot repor och annan yttre påverkan. Glaset är riktigt hårt men det är viktigt att det monteras helt korrekt för att det ska ge fullt skydd. Hos många återförsäljare går det att få hjälp med monteringen – men det inte något som man kan ta för givet.
• Plånboksfodral
Det säkraste sättet att skydda skärmen på en iPhone är att kombinera ett skärmskydd av härdat glas med ett plånboksfodral. Fördelen med detta fodral är att det skyddar runt hela mobilen och så länge som fodralet är stängt skyddas även skärmen av ett tjockt skal.
• Försäkring
Mobilförsäkring skyddar visserligen inte skärmen – men håller nere kostnaden om oturen är framme. Generellt är det bra att vara insatt i vilka försäkringar som täcker skador på mobilen. Många utgår från att allriskförsäkringen inom hemförsäkringen täcker vid skador och stöld. Men det finns generellt undantag där ofta mobiler och datorer nämns. En lösning kan vara att teckna en mobilförsäkring vilket bland annat kan tecknas hos återförsäljare av iPhone.

Läs mer om skärmbyte på iPhone