Om du väljer att spara i fonder så behöver du inte ha så stora kunskaper om börsen som du hade behövt om du köpt aktier. Genom att du köper fonder, så är det fondförvaltaren som sköter det mesta. Han eller hon, ser över strategi för placeringar, utdelningar och tar ställning till eventuella emissioner. En nackdel med fonder kan dock vara att deras utveckling när det gäller värde, oftast följer index. Snabba klipp existerar sällan när det handlar om aktiefonder, men på lång sikt kan det ge dig en god avkastning.
En fond är förenklat beskrivet en portfölj med värdepapper så som aktier. Alla som köpt en andel i fonden äger den gemensamt. En fond förvaltas av fondbolag och fondförvaltare. De sköter allt det administrativa.Fondens tillväxt, kommer från två delar. Oftast kommer utdelningen en gång om året och då brukar man återinvestera det i nya fondandelar. Den andra delen kommer när du säljer fonder och du får ta del av kursvinsten.
Utdelning
Storlek på utdelning kan variera mellan olika fonder. Det beror även på om fonden varit framgångsrik eller inte under året. Vissa år kan kursvinsten vara hög medan den andra år kan sjunka. På lång sikt är det dock ett bra sätt att spara på och oftast bättre än att sätta in pengarna på banken. Det finns åtskilliga reportage om ekonomi och fonder via ekonomikompassen.se
Det enklaste är att du samlar alla fonder på ett och samma ställe. Det går att köpa och sälja fonder på en och samma plats numer. Du köper fonder genom att sätta in pengar till fondkontot och väljer sedan vilken fond du vill ha andelar i. Ett smart drag är att ha automatiska överföringar varje månad. Om du vill kan du via nätet ha egen koll på dina fonder, då både banker och fondförvaltare ofta har egna webbtjänster. Se till att stämma av minst en gång om året.