När man skall vistas i naturen finns det tillfällen som kräver förberedelse! Inte minst om man har med sig familj och barn. Att förbereda mat och kunna hålla mattiderna hyfsat är någonting som kan rädda många skogsvistelser. Mattermos är en vanlig termos som är konstruerad för att innehålla mat istället för dryck. Därmed skiljer de sig något i utseende mot klassiska termosar och vad man bör tänka på i val av mattermos skiljer sig även något:
En eller fler behållare
De allra flesta mattermosar består av en enda behållare. Termosen ser ut som en förväxt klassisk termos och maten hälls ner i termosen i toppen. Men det gör också att maten helt och hållet blir blandad. Den som vill ha med sig köttbullar, potatis, sås och grönsaker får helt enkelt mosa ner allt i samma termos. Kanske inte den mest smakrikaste och godaste lösningen.
Men så finns det de som är uppbyggda av flera behållare. Det är en större termosvariant som det sedan finns 2-3 plastbehållare i. I dessa behållare kan man lägga de olika delarna av måltiden och de varmhålls separat. Det gör självklart att maten kan serveras på ett godare sätt när det är dags att äta.
Mattermosens öppning
En testvinnare bland mattermosar är Primus Mattermos 1,5 L. Den är mycket populär vilket till stor del beror på hållbarhet och varmhållning. Men det finns en nackdel – öppningen. Detta i likhet med många andra mattermosar som är uppbyggda genom att vara relativt höga. När det är dags att äta måste maten petas ur termosen med en lång sked. Är det exempelvis potatismos är det inte helt enkelt att få ut allt. Man bör ha med sig en lång plastsked eller tänka på vilken mat som läggs i termosen.
Ett annat alternativ är att välja mattermoslådor. Det är termosar som är formade som matlådor och där öppningen därmed blir betydligt större. Ta av locket och ät ur matlådan precis som med en vanlig matlåda. Nackdelen med dessa är däremot att de håller värmen något sämre. Ju större öppning desto fler springor som värmen kan ta sig ut i.
Friluftsutflykter
Det finns flera bloggare som dokumenterar sitt liv i allmänhet och inte minst strapatser längs vandringsleder och i naturen. Denna blogg tar bland annat upp ett första möte med en bärstol.